Bel fıtığı denilen rahatsızlık insanların büyük bir kısmında görülmektedir. Bunun birçok özel sebebi olmakla birlikte sizler için 5 adımda gruplandırdığımız nedenleri bu yazımızın devamında sıralayacağız. Bu rahatsızlığının birbirinden farklı nedenleri vardır. Günlük hayatımız ya da geçmişteki yaşadıklarımız bel fıtığını tetikleyen durumlar arasında yer alır. Risk faktörleri arasında en ufak detaydan büyüğüne her türlü durum mevcuttur. Uzmanların önerisi ileriki yaşlar için bel fıtığı risklerine dikkat etmek ve olası sorunlarla karşılaşmamak için kendimizi her zaman korumanın gerektiği yönündedir. Yapılan araştırmalarda yetişkinlerin %80 kısmında hayatının bir döneminde bu rahatsızlık görülmektedir. Bazı sebeplerden dolayı diğer yaş aralığında da görüldüğü saptanmıştır.
5 Adımda Bel Fıtığı Riskini Yok Edin
Bel fıtığı için risk faktörleri genellikle obezite, hareketsizlik, ağır kaldırma, sigara, mesleki faktörlerdir. Bu durumlara yakalanmamak aslında riski azaltsa da detaylandırıldığında dikkat edilmesi gereken birçok unsur söz konusudur. Bel fıtığının nedenlerinden bir tanesi de aşırı kilolu olma durumudur. Vücudumuzun bütün ağırlığı omurgamız tarafından taşındığı için obezite durumu omurganın ağır yükten dolayı deformasyona uğramasına neden olur. Normal şeklini kaybeden omurga dışa doğru yönelir ve bu da bel fıtığını meydana getirir. Bir diğer sebep ise vücudun yükünü taşımakta omurgaya yardımcı olan kaslarımızın yeteri kadar hareket etmemesidir. Hareket etmeyen kaslar yeteri kadar güçlenemez bu nedenle de bel fıtığı oluşma riski meydana gelir. Diğer unsur olarak sayılan sigara ise disk dejenerasyonunu arttırdığı için iyileşme konusunda yavaşlama sergilemektedir.
Ağır Kaldırmak Bel Fıtığına Yol Açar
Günlük yapılması gereken işlerimiz arasında kendi sağlığımıza dikkat etmemiz oluşabilecek hastalıkları önlemektedir. Omurga fizyolojisine uygun davranmamak bel fıtığının en önemli risklerinden birisidir. Ağır kaldırırken ne yazık ki düşünmeden ve yanlış yaptığımız hareketler belimizde kalıcı hasarlara sebebiyet verirken geri dönüşü olmayan hastalıkları da beraberinde getirebilir. Uzak mesafelerde ağır yüklerin kaldırılması sonucunda birçok insan bel fıtığına yakalanmaktadır. Ayrıca yüksek yerlere merdivensiz bir şekilde kaldırılan ağır eşyalar da omuzlara baskı yaptığı için omurgayı deforme eder. Bir diğer bel fıtığı riski de mesleki açıdan ağır aktivite gerektiren çalışma şartlarıdır.